Clicky

Wat is een statische QR-code

Aangemaakt op 6 Oktober, 2023Veel gestelde vragen (FAQ) • in 1 minuten gelezen

Een statische QR-code is een type QR-code dat een vast webadres, tekst of andere informatie bevat die niet verandert. Dit betekent dat de inhoud van de code niet kan worden aangepast nadat deze is gegenereerd. Statische QR-codes worden vaak gebruikt voor doeleinden waarbij de informatie niet regelmatig hoeft te worden bijgewerkt.

Hier is een beknopte uitleg van hoe een statische QR-code werkt:

  1. Gegevenscodering: De informatie die je wilt delen, zoals een URL, tekst of een ander type gegevens, wordt gecodeerd in de QR-code.
  2. Generatie: Een speciaal programma of een online tool genereert de QR-code op basis van de gecodeerde gegevens.
  3. Weergave: De gegenereerde QR-code kan op een scherm worden weergegeven (bijvoorbeeld op een website, in een document of op een fysiek object) of afgedrukt worden.
  4. Scannen: Een persoon die de informatie wil bekijken, opent een QR-codelezer-app op zijn smartphone en richt de camera op de QR-code. De app leest de gecodeerde gegevens.
  5. Interpretatie: De QR-codelezer decodeert de informatie en geeft deze weer op het scherm van de smartphone.

Statische QR-codes worden vaak gebruikt voor doeleinden zoals het delen van websites, contactgegevens, WiFi-netwerkinformatie, tekstberichten en meer. Ze zijn handig voor informatie die niet vaak verandert, zoals een link naar een bedrijfswebsite of een restaurantmenu.

Let op dat statische QR-codes, in tegenstelling tot dynamische QR-codes, geen mogelijkheid bieden om de opgeslagen informatie na de generatie te wijzigen. Als je regelmatig bij te werken gegevens wilt delen (bijvoorbeeld voor marketingcampagnes of evenementen), is een dynamische QR-code meer geschikt.